Thursday, September 18, 2014

MACARON OH MACARON!!!!

salam.............
dah lama x updet my belog,,tetiba mood nk updet....sbnrnya byk kali nk updet tp huhuhu ntah la xsempat je,,,bizi memanjang,,bizi apapun xtau la nk ckp... ok kali ni tekad la updet juga ..tetiba mood nk updet pasal macaron la...
  
ni la rupa macaron....
cantikkan..hihi mmg cantik ..ni hasil 1st ke kelas macaron dgn kak NOMIE AZIZ... thn 2011..masa tu tgh praktikal kt semban..p dgn syura..jauh kami ke Klang utk bljr mac..cewah..semangat berkobar2 la konon..kelas mac ni kak nomie ajar FRENCH METHOD... hihi..sedap upanya mac nie erk ( perasan skit la)))....baru tau kenapa mac mahal dijual,,sebiji dijual antara rm2-4.50 sebiji.... sbb dia menggunakan serbuk badam tau,,xguna lasung tepung..... filling pulak depend..
ada yg suka mac n ada yg xsuka,,sbb manis,,,
blk dr kelas semangat la buat hihi jgn gelak 
hihi,,amik cun x,,dgn kaki lebar,,tp kak nomie ckp jgn putus asa terus lagi,,wat lg sampai blh,,wat n terus buat..hihi..crack sume xpyh ckp la..akhirnya jadi juga,,tp tgk time juga sat jd sat x..
kira ok la kan...hihi...alhamdulillah time tu mac makin diterima tp huh kena gtau awal la...
awal thn 2012,,,,bljr lg kali ke kelas dgn kak rina angelcupid kitchen..bljr italian method plak
apa beza italian dgn french method????
italian meringue - masak air gula dgn putih telur
french method - gula dgn putih telur
tp disebabkan minat n suka nk try bljr dua2... ni la hasil dgn kelas kak rina 
 
italian method....
rasa mmg berbeza skit intalian dgn french..kalau italian dia rasa chewy2 skit,,,french crunchy skit...
apapun blk mesti try,,,bab crack ,kaki x naik tu biasala smpi skunk pun

thnaks my customer....
cuti sek kali ni tekad mesti try lg.... sabar2 try n try buat blk.... sebab dh lama xbuat xpyh ckp la,,,half kg almond kot rosak sbb mac xjd,,,,hihi,,try dgn french method,,xjd jd mcm biskut meringue sj,,aduh cne nit,,xpe try dgn italian plak,,hah sama,,xnaik,,aduh,,pening tp sbb dh bertekad,,keesokkan tu try lg,,tp kali ni french method,,berdebar2 asanya.akhirnya inilah hasil 

terus open oder!!!! tp jgn terus suka ria sbb dh jd tau...try wat lg kali ni italian aduh satu tray xjd,,sabar!!!!! terus n terus buat .... akhirnya 
  
tp yg ni bkn semua cantikk,ada juga yg crack,,hihi
  
hihi yg ni sj bernaseb baik semua jd,,alhamdulillah...buat mac mmg menguji kesabaran smpi abah ckp apa,,terus bakar kot xpecah,,xblh terus bakar,,,lps tu buka oven la,,mcm2
lau nk ikut mmg give up dh sbb xjd,,tp ni la satu sikap aku,,kalau dh suka,,xjd mcm mana sekali nk juga buat.....hihi 
kini...
baru ku tau kenapa mac mahal??
bahan yg digunakan
teknik pembuatan 
cara membuat 
oh MACARON!!!!

akhirskali.....
terima kasih buat cikgu2 mac ku!!!
kak nomie aziz dan kak rina anglecupid...

No comments:

Post a Comment